Johtamisjärjestelmän kehittäminen kunnissa | Case Oulu
Johtamisjärjestelmän viitekehys on malli, joka auttaa organisaatioita suunnittelemaan, toteuttamaan ja arvioimaan johtamiskäytäntöjään systemaattisesti. Johtamisjärjestelmässä yhdistyy muun muassa organisaation strategiset valinnat, arjen prosessit, työn laatu, työntekijöiden roolit ja vastuut sekä viestinnällinen näkökulma yhtenäiseksi kokonaisuudeksi, varmistaen, että kaikki toiminta tukee asetettuja tavoitteita. Johtamisjärjestelmä toimii organisaatiolle ohjenuorana, jonka avulla voidaan varmistaa toiminannan tehokkuus, johdonmukaisuus ja kyvykkyys reagoida muutoksiin.

Johtamisjärjestelmän kehittäminen kunnissa – mistä on kyse?
Johtamisjärjestelmän kehittäminen tarkoittaa sitä, että organisaation johtamiseen liittyvät roolit, vastuut, toimintatavat ja päätöksentekorakenteet selkeytetään ja järjestetään tarkoituksenmukaisemmin.
Esimerkiksi Oulun kaupungin varhaiskasvatuspalveluissa toteutetussa projektissamme 2024–2025 tämä tarkoitti käytännössä sitä, että kirkastettiin:
- kuka tekee mitä
- miten päätöksenteko toimii
- millä perusteilla asioita johdetaan
- miten johtaminen tukee organisaation tavoitteita
Kuntaorganisaatioiden haasteet johtamisessa
Usein kuntaorganisaatioissa johtamisrakenteet ovat syntyneet historian saatossa ja muuttuneet sen hetkisten tarpeiden mukaisesti. Sen lisäksi lainsäädäntö ja asetukset muuttuvat jatkuvasti ja tuovat uusia vaatimuksia arjen toteuttamiseen.
Hektinen toimintaympäristö ja vähenevät resurssit voivat johtaa siihen, että:
- vastuut ovat epäselviä
- päätöksenteko hajautuu ja viivästyy
- esihenkilöiden työkuorma kasvaa hallitsemattomasti
Johtamisjärjestelmän kehittämisen hyödyt
Tavoitteena on rakentaa selkeä, tehokas ja toimiva johtamisjärjestelmä, joka tukee henkilöstöä, parantaa palveluiden laatua ja vahvistaa koko organisaation suorituskykyä.
- Vastuuhierarkian selkiyttäminen. Jokaisella on selkeä käsitys omasta roolistaan. Oman käytännönkokemukseni mukaan erilaiset vastuumatriisit auttavat kuvaamaan yksiselitteisesti, kuka vastaa mistäkin.
- Päätöksenteon sujuvoittaminen. Olet nähnyt miten prosessien kuvaaminen yhdessä yli yksikkörajojen paljastaa pullonkaulat ja auttaa optimoimaan päätöksentekoa.
- Esihenkilötyön fokusointi. Esihenkilöiden työnkuvat tulisi selkeyttää niin, että painopiste siirtyy hallinnollisista rutiinitehtävistä enemmän ihmisten ja toimintakulttuurin johtamiseen. Työkuormaa voidaan tasata jakamalla vastuuta ja tähän on olemassa monenlaisia työkaluja.
- Yhdenmukaiset toimintamallit. Kun johtamiskäytännöt ovat yhtenäiset, vältetään päällekkäistä työtä ja varmistetaan tasalaatuinen johtaminen. Oma kokemukseni on se, että yhteiskehittäminen vahvistaa sitoutumista ja pysyvyyttä.
Case Oulu – konkreettisia tuloksia varhaiskasvatuksessa
Vuonna 2024–2025 toteutimme yhdeksän kuukauden kehittämisprojektin Oulun kaupungin varhaiskasvatuspalveluissa.
Projektissa:
- määriteltiin esihenkilöiden roolit uudelleen
- yhtenäistettiin johtamismalleja
- selkeytettiin päätöksenteon rakenteita
Lue lisää projektin tuloksista: Referenssit
Kiinnostaisiko keskustella johtamisjärjestelmän kehittämisestä?
Jos haluat sparrailla, tunnistaa kehittämiskohteita tai käynnistää projektin omassa organisaatiossasi, ota rohkeasti yhteyttä. Autan mielelläni.
Jaa sivu eteenpäin