Case: PSK:n strategian päivitys

Strategian pitää olla ihmisen kokoinen ja toteutettavissa arjessa

Maria Karppinen ja Raija Näppä olivat tavanneet Oulun yliopiston käytävällä jo opiskeluaikoinaan, ja Raijan aloittaessa PSK:n rehtoritoimitusjohtajana syksyllä 2021 hän tiesi, keneen ottaa yhteyttä, kun strategiatyöhön tarvittiin kumppania.

PSK:n hallitus oli jo havainnut, että vanha strategia tarvitsi uudistamista muuttuneen koulutustilanteen vuoksi, mutta vasta Raijan tullessa taloon siihen ryhdyttiin konkreettisesti. Koska PSK on säätiöpohjainen yritys eikä kuntien omistama, sen toiminnan täytyy olla ketterää ja samoin myös strategian tulee olla nopealiikkeistä ja eteenpäin katsovaa. Hallitus oli yksimielinen Raijan kanssa siitä, että strategiatyöhön tarvitaan ammattilainen avuksi ja että Maria on oikea henkilö vetämään sitä.

Maria toimi Raijan, henkilökunnan ja hallituksen sparraajana strategiauudistuksessa. Itse prosessi on ollut hyvin tiivis: työ alkoi syyskuun lopussa, ja ensimmäinen vaihe valmistui jo ennen joulua. Henkilökunnan osallistaminen oli ensiarvoisen tärkeää, kun strategiatyötä suunniteltiin. Heidät tuli sitouttaa mukaan luotaessa uudistuneita arvoja, missiota ja visiota.

”Olemme keskittyneet yhdessä tekemiseen, strategia on prosessi – se on yhteinen asia. Matka on ihan oikeasti merkittävämpää kuin lopullinen juttu”, pohtii Raija ja jatkaa: ”Olemme panostaneet erityisen paljon siihen, että henkilökunta on saanut tuoda näkyväksi strategiaan sen, mitä heidän työnsä on ja mikä siinä on tärkeää, ja hallitus antaa sitten oman lopullisen hyväksyntänsä tälle kaikelle.”

”Näen että strategian pitää elää organisaation mukana, sen pitää syntyä siellä ja olla sen näköinen. Marialla on kyky poimia keskeiset asiat ja hoksauttaa niistä viemättä fokusta liian kauaksi tekemisestä ja organisaatiosta. Strategian pitää olla ihmisen kokoinen, sen pitää puhutella niin opiskelija- kuin työelämäsiakastakin arjessa.”

”Myös hallitus on ollut hyvin tyytyväinen Marian osaamiseen. Johdon vakuutti hänen tapansa bongata PSK:n punainen lanka ja tuoda se tähän päivään.” Raija toteaa ja lisää: ”Myös henkilökunta vaikuttui Marian kyvystä haastaa heidät kaikki mukaan pohtimaan, missä PSK on hyvä ja mihin se on menossa! Uskon, että yhdessä luotu strategia rakentaa organisaation sosiaalista identiteettiä. Kun strategia koetaan yhteiseksi ja se puhuttaa mukana olleita ihmisiä, johtamisesta tulee meidän kaikkien asia, ei vain johdon tehtävä”

Strategiatyön ensimmäisen vaiheen valmistumisen jälkeen alkaa sen viimeistely ja jalkauttaminen – vuosi 2022 onkin varattu sille. Strategiaa tehdään todeksi tarinallistamalla PSK:n toiminta ja tuomalla se organisaation arkeen.

Asiakkaitamme: