Oletko kokenut työniloa?
Olen ollut onnekas, sillä olen saanut kokea paljon työniloa työurani aikana. Mistä asioista se minulla koostui? Siitä, kun minua johdettiin minulle sopivalla tavalla ja esihenkilöni tunsivat taustani, osaamiseni. Sen lisäksi minun potentiaalini tunnistettiin ja se haluttiin ottaa käyttöön. Sain vaativia toimeksiantoja – minuun luotettiin, vaikka itse en ollut yhtä varma onnistumisesta. Minulle asetettiin vaativat ja selkeät tavoitteet siitä, mitä eri toimeksiannoilta haluttiin. Uusiin haasteisiin sain ohjausta ja tukea silloin, kun niitä tarvitsin. Esihenkilöni oli läsnä silloin, kun tarvitsin häntä, mutta sai minut menemään ulos mukavuusalueeltani.
Samaan aikaan minulla oli ympärilläni tiimi, joka koostui henkilöistä, joilla oli erilaisia osaamisalueita ja vahvuuksista. Meidän työtämme yhdisti kehittäminen ja kehittyminen. Yhteenkuuluvuus ja yhteishenki loi meistä enemmän kuin olisimme olleet erikseen. Työ oli tuottavaa ja innostavaa – siinä oli työniloa.
Mistä työnilo on tehty?
Sopivan haastavista työtehtävistä, osaamisen kartuttamisesta, onnistumisen kokemuksista, tuen saamisesta, hyvästä tiimihengestä, omien vahvuuksien hyödyntämisestä, hyvästä johtajuudesta ja oikeanlaista sykkeestä. Siitä syntyi työelämän EPA – elämän paras aika.
Selkeys tuo mielekkyyttä
Kun työnteolle luodaan selkeämpiä ja sujuvampia ratkaisuja, työhyvinvointi paranee. Häly, töiden päällekkäisyys ja tunne kaaoksesta poistuu ja aikaa jää tekemiselle. Työnteko soljuu, saat enemmän aikaan ja voit paremmin myös työn ulkopuolella.
Miten tämä liittyy perustamaani Briljantteihin?
Olen intuitiivisesti tiennyt, että EPA on totta – olen kokenut sen vaikutuksen työyhteisössä. EPA:lle löytyy myös tieteellistä tutkittua faktaa. Pohjoissuomalainen työn tuottavuutta tutkinut dosentti Marko Kesti kollegoineen on kehittänyt matemaattisen kaavan, josta voidaan laskea henkilöstötuottavuuden luvut. Kaavalla voidaan todentaa, kuinka paljon työhyvinvointiin sijoitetut toimet lisäävät tuottavuutta.
”Työelämän laatu on tuotantotekijä, joka vaikuttaa suorituskykyyn ja asiakastyytyväisyyteen. Asiakaskokemus ja euromääräiset taloudelliset tulokset syntyvät yhä enemmän ihmisten välisen vuorovaikutuksen tuloksena. Hyvä esimiestyö parantaa henkilöstön kokemaa työelämän laatua. Työelämän laatu (Quality of Working Life, QWL) voidaan määritellä organisaation hyvinvoinnin ja organisaation henkilöstön kokeman työhyvinvoinnin yhdistelmänä.”
– Marko Kesti, professori, Lapin yliopisto
Tavoitteenani on tuoda organisaatioihin lisää työaikaa ja -iloa poistamalla höttö arjen prosesseista. Kun tiedän, mitä EPA on, haluan tarjota sitä myös asiakkailleni – siksi Briljantit.
Maria Karppinen